Nippon Sengoshi - Madamu onboro no Seikatsu

  • Engels History of Postwar Japan as Told by a Bar Hostess
alle posters
Documentaire
Japan, 1970, 105 min

Scenario:

Shôhei Imamura

Acteurs:

Kōji Yakusho

Samenvattingen(1)

Op verzoek van regisseur Imamura Shohei keert Akaza Etsuko, een ex-bareigenares die nu in Amerika woont, terug naar Japan om haar levensverhaal te vertellen. 
Etsuko's vader was slager en na de oorlog was de hele familie betrokken bij clandestiene handeltjes op de zwarte markt. Uit angst voor ontdekking van hun illegale acties begon zij een verhouding met de politieagent Shimura. Ze trouwden en kregen een dochter. De handel ging goed wegens de Koreaanse oorlog, maar hun huwelijk was slecht vanwege de vele buitenechtelijke relaties van Shimura. Etsuko begon een verhouding met een bouwvakker. Dit gebeurde in de tijd dat het Verdrag van San Francisco werd gesloten dat Japan zijn onafhankelijkheid terug gaf. Wanneer ze ontdekt dat de bouwvakker al verloofd is en dat haar echtgenoot een seksuele relatie met haar moeder is aangegaan, wordt ze wanhopig. Ze werkt een tijdje in een bordeel voor Amerikaanse mariniers. Met het geld dat ze daar aan overhoudt koopt ze haar eigen bar en start een verhouding met de barkeeper. Shimura en de barkeeper maken haar na verloop van tijd echter hardhandig duidelijk dat ze om geld verlegen zitten. Het huwelijk van de Japanse kroonprins met een niet-adellijk meisje zet Etsuko aan het denken over haar eigen mislukte leven. Ze zet haar twee mannen aan de kant en begint een reeks verhoudingen met Amerikaanse soldaten. Gelukkiger en in ieder geval wijzer trouwt ze uiteindelijk met een zeventien jaar jongere soldaat en begint ze een nieuw leven in de Verenigde Staten. 
Akaza Etsuko vertelt haar levensverhaal aan de hand van de filmjournaals die de regisseur haar toont. Daardoor is de film een totale vermenging van objectieve en subjectieve berichtgeving. (International Documentary Film Festival Amsterdam)

(meer)

Filmotheek

Gebruiker Indeling Talen Toegevoegd Notitie
black.mao Overig
17.02.2010
sullafelix Dvd
29.10.2009